Jaký byl poslední Street Food Festival na pražském Žižkově?

Jaký byl poslední Street Food Festival na pražském Žižkově?

vloženo do: INSPIRACE | 2
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Festivalová sezóna je v plném proudu a rozhodně nejde jen o ty s hudební produkcí. Street Food Festival se stává příjemnou stálicí v dosavadních šedo-nudných vodách pouličního jídla.

Street Food Festival se konal už po čtvrté, premiéru si střihl loni v květnu před pražským klubem Cross, později ho ochutnali Brňáci, na podzim jsme se potkali ve Stromovce a v neděli 5. července před polednem strávníci dorazili na Nákladové nádraží Žižkov.

Jelikož organizátoři sami sobě neustále zvyšují laťku, účastníky z řad tvůrců pečlivě vybírali, stále se přitom přibližujíc myšlence opravdového kvalitního street foodu, který je například na západ od našich hranic běžnou alternativou k hodobožovému stravování mimo domov. Poprvé jste tu tak nepotkali žádné tvůrce líbivých, ale už poměrně okoukaných cupcaků nebo makronek. Nabídka sladkostí tím ale vůbec neutrpěla, právě naopak. Vysoké teploty nahrávali zmrzlinářům z Puro Gelato, Nice Pops a Tří kopečků, z nichž první měli výborné především dvě ovocné – mangovou a s lesním ovocem a rukolou. U Kopečků jsme umdlévali blahem nad Aperolovou zrmzlinou zalitou italským vínem Prosecco. Co se týče hlavních položek na menu, vyzkoušeli jsme Shu mai burger ze směsi vepřového a krevet, famozní banh-mi a rolky od Mr. Bahn Mi a jako finále hamburger s hráškovým pyré od WE ARE BURGERS. Vše bylo čerstvé, připravované nebo poskládané přímo na místě. Nicméně líto by nám bylo nevzít si kus dobrot domů a na to byly připraveny dámy „Dobře naloženy“, od nichž jsme si odnesli famózní Kimchi, nakládané zelí s chili papričkami. Výběr ze světového jídelníčku byl tentokrát ještě mnohem pestřejší, kromě Asie byla k ochutnání i Jižní Amerika nebo Afrika. Jak se dělá falafel na berlínské foodscéně dorazil představit Florian Machnig.

Slunce bylo neúprosné a žhnulo jako by soutěžilo s místními grily, ale prostory z části už nevyužívaného nádraží poskytli stín a s trochou nadsázky i chládek. Tamtéž jste se mohli účastnit i zajímavých workshopů. A komu slunce nevadilo, mohl příjemně vytrávit na nástupišti v lehátkách, poblíž několika barů, servírujících třeba osvěžující citronádu. Na hlavním „korzu“ byla umístěná i hadice s jemným postřikem, čehož krom dětí a dospělých s nadšením využívali psí návštěvníci. Ti tu mimochodem taky mohli ochutnávat, stánek Sušienkovo se věnuje výhradně bio pamlskům pro domácí mazlouny.

 Z původního nápadu trochu většího grilování pro přátele se vypiloval záměr dostat do pražských a postupně i dalších městských ulic plnohodnotné a čerstvé jídlo do ruky, které čerpá z jídelníčku celého světa. Téhle „převýchovy“ se s nadšením ujali profíci i zcestovalí amatéři, s touhou šířit nové stravovací návyky a obzory. Datum pro konání SFF na Cyrila a Metoděje bylo tudíž opravdu příhodné…

Příští SFF bude menší, za to by se měl stát pravidelným zhruba každé dva týdny. Ponese přízvisko Street Food Jam a první se odehraje v místě prvního výskytu – u holešovického klubu Cross, 19. července.

Foto: redakce

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

2 Příspěvků

  1. To je super! Budete přidávat další reporty z obdobných akcí?

  2. Vojtěch S.

    Pěkný den Jano,

    podobné fotoreporty a nejen z oblasti gastronomie, se můžete jistě těšit! Již velmi brzy!

Leave a Reply to Jana

Odpověď na komentář zrušíte zde.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: