Měníte povinné ručení? Nezapomeňte vypovědět starou pojistku

Měníte povinné ručení? Nezapomeňte vypovědět starou pojistku

vloženo do: ZDRAVÍ | 0
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Povinné ručení je jedním z pojišťovnických produktů, kteří Češi často sjednávají online. Tento trend má na svědomí nejen jednoduchost celého procesu, ale i přehlednost a možnost srovnání jednotlivých nabídek, které portály zprostředkovávající povinné ručení nabízí oproti pojišťovnám. Nezřídka je však opomínán závazek, který má klient k pojišťovně, u které měl sjednané povinné ručení předtím, než jej změnil. Jak je to tedy s vypovězením staré pojistky?

 

Za předpokladu, že máte vozidlo již nějakou dobu přihlášené, pravděpodobně na něj běží nějaká pojistka. V takovém případě musíte s vaší pojišťovnou komunikovat děj se co děj. Než se ale pustíte do sjednávání nového povinného ručení, zjistěte, jestli vůbec můžete vaši stávající pojistku vypovědět. To lze udělat v následujících případech.

 

Výpověď ke konci pojistného období

Povinné ručení je sjednáváno na rok a po uplynutí této doby se automaticky prodlužuje. Jako pojistník však máte možnost podat výpověď. „Výpověď ke konci pojistného období je možné podat, musí se tak ale nejpozději stát šest týdnů před koncem. Některé pojišťovny ale nabízí i možnost pojistku vypovědět u příležitosti nejbližší platby, proto je lepší se o téhle možnosti informovat přímo,“ říká Aleš Rothbarth, expert z internetového srovnávače pojištění Klik.cz.

 

Ukončení dohodou

Ukončení povinného ručení dohodou mezi pojišťovnou a pojištěným je taktéž jednou z možností. V realitě se s ní však moc často nesetkáváme. „Ukončení povinného ručení dohodou si ze strany pojištěného žádá zaslat žádost na pojišťovnu, kde musí být uveden důvod ukončení a také způsob vzájemného vyrovnání závazků. Pojišťovna však na dohodu nemusí přistoupit a nejedná se o nejčastější způsob, jak povinné ručení vypovědět,“ upozorňuje Rothbarth.

 

Výpověď z důvodu změny vlastníka nebo provozovatele vozidla

K této možnosti dochází hlavně při prodeji auta, kdy je ze strany pojištěného potřeba, aby písemně zaslal nejen písemnou výpověď z povinného ručení, ale taktéž kopii smlouvy o prodeji a některé pojišťovny mohou vyžadovat i kopii velkého technického průkazu s již provedeným záznamem o změně vlastníka.

 

Výpověď z důvodu zvýšení pojistného

„Přijde-li pojišťovna s novým ceníkem, klient s tím samozřejmě může nesouhlasit. Výpověď však musí podat písemně, a to do jednoho měsíce od data oznámení zdražení povinného ručení,“ říká Aleš Rothbarth.

 

Výpověď po pojistné události

Pojistná událost je taktéž jednou z možností, jak vypovědět pojistnou smlouvu a nepřijít o přeplatek. Signalizuje to, že jste nebyli spokojeni se způsobem, jakým pojišťovna danou událost řešila. Ze strany pojištěného však opět musí odejít písemná výpověď, a to do tří měsíců od data pojistné události. Následně automatický běží výpovědní lhůta po dobu jednoho měsíce a až poté pojišťovna vrací přeplatek.

 

Výpověď z důvodu vyřazení vozidla z evidence

Vyřazujete-li vozidlo z evidence, máte taktéž nárok na vypovězení smlouvy. „Jakmile má vlastník vozidla v ruce technický průkaz se záznamem o vyřazení vozidla, může jeho kopii zaslat pojišťovně, a i v tomto případě mu vzniká nárok na případný přeplatek pojištění,“ vysvětluje Rothbarth.

 

Ten také dodává, že ve všech případech je nutné výpověď zasílat písemně. „Výpověď vždy zasílejte písemně a nejlépe doporučeně přímo na adresu pojišťovny. Podepsat ji musí ten, kdo ji sjednal a vždy tam musí být uveden důvod. Dobré je také uvádět kontakt na pojistníka v případě, že by se s ním pojišťovna potřebovala spojit,“ uzavírá Aleš Rothbarth za Klik.cz.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

A co vy na to?

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: