Rozvíjejte dětskou tvořivost už od raného věku

Rozvíjejte dětskou tvořivost už od raného věku

vloženo do: VZTAHY | 0
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

V dnešní moderní a zrychlené době plné technických vymožeností umí kdejaké dítě spíše ovládat chytrý telefon či tablet, než aby zpaměti řeklo nějakou básničku, nakreslilo zajímavý obrázek nebo vlastnoručně vyrobilo nějakou věc. Tvořivost je u dětí důležité podporovat už odmalička. Ty děti, které jsou od raného věku podporovány ve všestranném rozvoji, bývají v dospělosti nositelem pokroku ve všech oblastech.

Většina dospělých je dnes natolik pohlcena pracovními povinnostmi a jinými starostmi, že je nakonec vlastně i ráda za technologické vychytávky, které dítě dovedou zabavit snadno, rychle a na dlouhou dobu. Koupit mu počítačovou hru anebo tablet je nepochybně snazší, než si s ním například pravidelně vyprávět, zpívat a kreslit. Jenže nechat své dítě v přítomnosti neosobní elektroniky růst jako dříví v lese má své stinné stránky. Průzkumy ukazují, že nejpodstatnější vliv při rozvíjení představivosti a tvořivosti má právě rodina, proto neusněte na vavřínech a pěstujte tyto dovednosti u svých dětí už v útlém věku.

Království za kreativitu

Kreativita není dobrá jen pro umělce, dá se využít ve všech oblastech lidské činnosti. V každém oboru platí za nedocenitelnou vlastnost, protože se dá využít při aktivním, originálním řešení problémů, vymýšlení nápadů a vizí.

„Děti, u kterých se podporují tvůrčí schopnosti již v raném věku, jsou vnímavější, nápaditější, oplývají větší spontánností a uměním improvizace. Mají mnohovrstevnatou osobnost. Jsou živější, zvídavé, hranice svých možností neustále posouvají dál, mají odvahu a stále na sobě pracují. Dětská potřeba ptát se a svět kolem sebe zkoumat všemi smysly je přirozená a my bychom ji neměli potlačovat. Je třeba si uvědomit, že si junior touto formou utváří osobnost, v jejíž společnosti pak prožije celý život,“ říká Lenka Pachmanová, zakladatelka a majitelka e-shopu s kreativními a výtvarnými potřebami Idea Creative.

Součástí je i blog se spoustu kreativních nápadů i návodů na nejrůznější výrobky, které vašim dětem zaměstnají ruce a pomohou rozvíjet myšlení i představivost. Kromě e-shopu provozuje i tři kamenné prodejny v Berouně, Kladně a v Plzni.

Spíše než „hotové“ hračky kupujte ty, se kterými musí dítě ještě aktivně pracovat – skládat je, stavět, spojovat atd. Pustit potomkovi film nebo ho posadit k počítači je sice jednodušší, z hlediska vývoje myšlení a osobnosti je to však řešení poněkud nešťastné. Právě aktivity jako zpívání, kreslení, tancování, trénink verbálních schopností a kreativní tvoření vedou k tomu, že se dítě bude odlišovat od jiných, nezapadne a bude mít odvahu přemýšlet a vyjadřovat se jinak.

Děti objevují svět už odmalička

Zvláště malým dětem je třeba dopřát dostatek volného prostoru pro objevování. Ty nejmenší svět nejčastěji zkoumají tím, že vše osahávají a ochutnávají, což se občas bez umazaného oblečení nebo rozbitého kolena zkrátka neobejde. Absolutní volnost je pochopitelně také na škodu, ale nebuďte přehnaně úzkoprsí a dejte své ratolesti prostor, aby získala s věcmi kolem sebe vlastní, nepřenositelnou zkušenost.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

A co vy na to?

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: