Cholesterol je často skloňované slovo, i když málokdo ví, co to pro fungování našeho těla znamená. Vánoční svátky jsou tradičně spojované s nadměrnou konzumací smažených, tučných a sladkých pokrmů, které hladinu cholesterolu v těle zvyšují k nebezpečným hodnotám. Přesto se o jeho hladinu v krvi většina Čechů nezajímá a na potíže obvykle upozorní až lékař na základě krevních odběrů.
Nejkouzelnější svátky v roce jsou plné nástrah. Honosně prostřená štědrovečerní tabule se prohýbá pod tácy s cukrovím, na talíři smažený kapr s bramborovým salátem a k tomu mísy obložené chlebíčky a jednohubkami. Vánoční svátky jsou mimo jiné časem, kdy je dobrého jídla a pití do sytosti a my často nevíme, co ochutnávat dřív. Přičteme-li k tomu nedostatek pohybu, neboť mrazivá zima se lépe přečkává pod teplou dekou v křesle před televizní obrazovkou, máme zaděláno na novoroční kila navíc. Nadváha však není to jediné, co nám hrozí. Jaká zdravotní rizika nám hrozí a jak se vyvarovat zvýšeného cholesterolu?
Dobrý a zlý cholesterol?
Slovo cholesterol straší téměř každého, neboť je spojován s rizikem vzniku kardiovaskulárních chorob. Je však třeba říci, že cholesterol je důležitá chemická látka tukové povahy, která je potřebná proto, aby buňky v našem těle vůbec fungovaly a existovaly. Jsou z něj vytvářeny také některé hormony. Pokud by ho člověk měl nedostatek, buňky by začaly odumírat. Rozlišujeme mezi takzvaným dobrým a špatným cholesterolem. Zatímco ten dobrý má funkci ochrannou, a čím je jeho hladina vyšší, tím lépe, špatný vede k zužování tepen a způsobuje, že krev nemůže dobře proudit. Když se jeho vysoká hladina neřeší včas, hrozí člověku selhání srdce už kolem dvacátého roku života.
Navenek se neprojevuje žádnými příznaky, proto jeho hodnoty v těle dokážou spolehlivě odhalit až krevní testy v rámci preventivních prohlídek. Na ty ale většina Čechů nechodí. Jak vyplývá ze zjištění agentury STEMMARK, téměř polovina Čechů se o hladinu cholesterolu v krvi nezajímá a třetina dokonce nevěří, že lze jeho výši ovlivnit. Vysoký cholesterol je navíc v české populaci velmi rozšířený – každému třetímu dospělému koluje v krvi více cholesterolu, než je pro jeho tělo zdravé. Vyskytuje se i u mladých lidí, výjimkou nejsou ani děti.
Jak snížit cholesterol přirozenou cestou?
„Hladinu cholesterolu v krvi ovlivňuje několik faktorů. Jedním z nich je genetika. Tu ovlivnit neumíme, ale další spoluurčujícím faktorem je to, co jíme, a celkově zdravý životní styl s dostatkem pohybu,“ vysvětluje Ing. Vladimír Jelínek, odborný lektor metody řízené vnitřní detoxikace podle metody C.I.C. I když vám lékař může předepsat léky na snížení cholesterolu, nejvhodnější je kombinace léčby s dalšími podpůrnými opatřeními. „Vhodným doplňkem klasické léčby jsou potravinové doplňky na přírodní bázi. Při souběžném užívání příznivě působí na snižování hladiny cholesterolu detoxikační doplňky stravy Joalis LiverDren a Joalis Achol. Jedná se o komplexy s obsahem rostlinných výluhů, jež mohou efekt léčby zvýraznit a přispět k poklesu zjištěných hodnot,“ doplňuje Jelínek.
Pokud vám lékař na základě krevního rozboru sdělí, že máte zvýšený cholesterol, měli byste se začít ke svému tělu chovat jinak. V jídle omezte především živočišné tuky a konzumaci živočišných výrobků, především masa s výjimkou ryb. Výrazně omezte také sladkosti a bílé pečivo. Jezte hodně ovoce a zeleniny a zaměřte se na konzumaci potravin rostlinného původu, např. margaríny, semínka, ořechy. Vybírejte si celozrnné výrobky, a to nejen pečivo, ale také celozrnné těstoviny či neloupanou rýži, cereálie a luštěniny. Jak luštěniny, tak ovoce, zelenina jsou významným zdrojem vlákniny. Navíc v sobě mají vitaminy, minerály a další prospěšné látky. Denně bychom jich měli přijmout okolo 500 g, ideálně v syrovém stavu.