Umění a interiérový design: Jak vybrat umělecká díla a kam je umístit?

Umění a interiérový design: Jak vybrat umělecká díla a kam je umístit?

vloženo do: INSPIRACE | 0
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Interiérový design a umění jsou jako dvě strany jedné mince. Umělecké dílo může váš domov posunout na zcela novou úroveň. Ale jak na to, aby umělecká díla v interiéru skutečně vynikla? Podívejte se na tipy, jak umění do interiéru vybírat a kam díla umístit.

Zvažte styl a atmosféru místnosti

Než začnete vybírat umělecká díla, zamyslete se nad stylem a atmosférou místnosti. „Zatímco v moderních interiérech se budou vyjímat abstraktní nebo minimalistická díla, tradiční prostory mohou lépe fungovat s klasickými malbami nebo historickými díly. Pokud je váš interiér kombinací různých stylů, můžete více experimentovat a kombinovat umělecká dílů různých směrů,“ říká interiérová designérka Anke Glut.

Velikost je klíčová

Velikost uměleckého díla by měla být v souladu s velikostí prostoru, do kterého ho umístíte. Příliš malé dílo na velké zdi bude působit ztraceně a příliš velké dílo na malém prostoru zase strhne veškerou pozornost a bude působit nepatřičně. „Obecně platí, že díly by mělo zabírat přibližně dvě třetiny šířky nábytky, nad kterým je umístěno,“ upřesňuje Glut.

Myslete i na barvy

Barvy uměleckého díla by měly buď doplňovat nebo kontrastovat s barvami v místnosti. Pokud máte barevně neutrální interiér, můžete si dovolit výraznější umění, které místnost oživí. Naopak, je-li interiér sám o sobě hodně barevný, volte spíše díla s tlumenými tóny.

Kompozice a rozmístění

Když máte více děl, které chcete v interiéru umístit, zamyslete se nad jejich kompozicí. Můžete je uspořádat do galerie na zdi tak, abyste vytvořili zajímavý celek. Případně je rozmístěte po celé místnosti, aby každé z nich vyniklo. Důležité je, aby mezi jednotlivými díly byl dostatek prostoru. Experimentujte s různými rozestupy a výškami, dokud nenajdete harmonické uspořádání.

Osvětlení

Správné osvětlení může zvýraznit umělecká díla. Použijte bodová světla nebo lampy. „Pokud máte možnost, využijte přirozené světlo. Dávejte však pozor na přímé slunce, které může poškodit citlivé materiály. V takových případech je dobrou volbou LED osvětlení, které nezpůsobí žádné škody,“ dodává Anke Glut.

Nebojte se čas od času změnit uspořádání uměleckých děl v interiéru. „Interiér není muzeum. Měl by být živý a dynamický a přesouvání děl může prostor osvěžit a přinést novou energii,“ říká Anke Glut.

Umění je osobní záležitostí a mělo by přinášet radost a obohacovat váš každodenní život. Vybírejte taková díla, která vás osloví, líbí se vám a mají pro vás nějaký význam. Pokud se nebudete bát experimentovat, vytvoříte estetický a inspirativní interiér.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

A co vy na to?

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: